Allescoot?

Je ligt al een tijdje overhoop met de medewerkers van het Wmo loket. De gemeenteraad heeft besloten alle geveerde scootmobielen (die geen deel uitmaken van de collectieve afspraken) in te vorderen en heeft daarover nieuwe prijsafspraken gemaakt met leveranciers. Voor Wmo gebruikers betekent dat ook een nieuwe beschikking (met misschien wel voor het eerst een eigen bijdrage) Zo worden in een besluit twee besparingen ingeboekt voor de gemeentekas. Die prijsafspraken vertalen zich helaas in vervoersvoorzieningen van een inferieure kwaliteit.
Maar nog steeds adequaat vind de leverancier die als "huis-keurslager zijn eigen vlees keurt".
Braaf heb je gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om je scootmobiel in te ruilen.
Die eigen bijdrage betaalde jij immers al. Anderen wachten even af en rekken zolang het kan. Ze leren van jouw ervaringen met de "nieuwe goedgeveerde scootmobiel", de leverancier en de medewerkers van het loket en kiezen voor een PGB, waarmee ze (inmiddels ook via een lokale leverancier) toch een goede scootmobiel aan kunnen schaffen. Jij hebt die mogelijkheid niet meer omdat je al ja hebt gezegd tegen de verstrekte voorziening in natura. Een PGB krijg je alleen als je daar speciaal om vraagt en allen bij een eerste vertrekking. Jouw moppers halen niets meer uit, je krijgt geen gehoor. Niet op het feit dat je actieradius met deze nieuwe scootmobiel minder is en je pijnmedicatie, door slechte vering, extra moet worden verhoogd. Als een klein kind wordt je door de leverancier "begrenst" als voorzorg voor nog meer pijn. Het feit dat deze vervoersvoorziening voor jou niet adequaat is krijgt geen gehoor. Je roept hulp in van de stichting En/Of!

Goedbedoeld was je door je buurtbewoners genomineerd voor "het groene lintje". Dat win je ook nog en ineens ben je "hot"! Maar je hebt geen media training gehad en nooit nagedacht over wat je wel en wat je beter niet kan zeggen als je geniet van een Wmo voorziening. Dan pas ondervindt je het verschil tussen een verzekerd recht en compensatie vanuit Wmo. Wat je informeel of formeel zegt kan tegen je gebruikt worden. Ook wat er geciteerd wordt. Het leidt tot heronderzoek naar jouw recht op je vervoersvoorziening. De stichting is erbij. Niet bij het medisch onderzoek door een lieverd van een arts speciaal voor jou ingevlogen.... wel bij het proces. Je behoudt het recht op een vervoersvoorziening, maar niet meer extra geveerd. Dat is vreemd, zeker omdat je op die voorwaarden nou juist naar een andere leverancier moest en een nieuwe beschikking kreeg. Wonderbaarlijk verbeterd dus. Halleluja....!

Je betaalt een eigen bijdrage voor een scootmobiel die niet compenserend is. Natuurlijk kan je in beroep gaan en de stichting overweegt om onderzoek naar de vering te laten doen bij TNO. Maar zo'n onderzoek blijkt net zo duur als de aanschaf van een goede 2e hands Trophy 6 met garantie. We vinden een verzekering met onderhoud en wanneer nodig ook een ophaalservice en hakken de knoop door. Weg met willekeur, onbegrip en betutteling. Met een beetje geluk, is de scootmobiel in zesendertig termijnen vergelijkbaar met de eigen bijdrage, straks van jou.

TERUG NAAR TOP VAN PAGINA

TERUG NAAR PROJECTEN